Vanliga frågor

-Vad är ett N.I.E.?

-N.I.E. är förkortningen för Numero de Identificación de Extranjeros, alltså identitetsnummer för utlänningar. Som boende eller ägare av fast egendom i Spanien är det nödvändigt att inneha detta ID-nummer. Utan N.I.E. kan man inte betala statlig skatt och heller inte köpa eller sälja fastighet.

 

-Är det obligatoriskt att anlita ombud vid köp av fastighet i Spanien?

-Nej, det är inte obligatoriskt men vi rekommenderar starkt att man anlitar en extern representant som inte är kopplad till mäklaren eller byggherren. Ombudet utför nödvändiga kontroller av fastighetens juridiska situation, undersöker förekomst av eventuella skulder och inteckningar samt kan assistera vid kontraktsskrivning etc.

 

 

 

-Vilka tillkommande kostnader ska man räkna med vid köp av bostad i Spanien?

-Som tumregel brukar man säga att man bör kalkylera med 13-14% kostnader baserat på priset, köper man med spanskt banklån något mer. Detta ska täcka skatt (10 + 1,5% vid köp av nyproduktion och 10% vid köp av begagnat objekt), arvoden till spansk notarie och fastighetsregister, ombuds arvode etc. Det är inte möjligt att i förväg med exakthet ange slutlig kostnad. Anlitar ni oss deponeras dessa 13-14% till oss och sedan presenteras en slutredovisning när köpet är klart och lagfarten registrerad. Förekommer ett överskott returneras detta, finns ett underskott regleras detta av kunden när lagfartens original överlämnas.

 

-Betalar jag som icke resident reavinstskatt vid en försäljning?

-Reavinstskatten för en icke resident är f.n. 21% baserat på den vinst som förekommit, alltså skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris. Om du säljer som icke-resident är köparen skyldig att återhålla 3% av priset och deponera beloppet till spansk skattemyndighet. Detta är dock inte den reella vinstskatten utan den ska beräknas via en blankett som benämns 210. Visar sig skatten överstiga de redan återhållna 3% ska en fyllnadsinbetalning göras, är förhållandet det motsatta är du berättigad att ansöka om återbetalning av mellanskillnaden.

 

-Vad är intyg om energieffektivitet?

-Det är numera obligatoriskt att vid en försäljning tillhandahålla ett certifikat som beskriver fastighetens energieffektivitet. Denna upprättas av t.ex. en arkitekt och kostnden är ca. 200 euros. Det är säljarens skyldighet att ta fram intyget.

Tiempo Torrevieja

JoniJnm.es

Centro Comercial Torre Marina
Local  A1  Bloq 1
C/ Diana  esq  C/ Triton
03183 Torrevieja (Alicante)
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tel/Fax: 96 571 66 52
IP-telefon: (0046) 090 349 4930

ÖPPETTIDER

Våra besöks- och telefontider är måndag till fredag 09.00-14.00